perjantai 9. joulukuuta 2016

Sohvan siivous

Jäät vahvistuvat ärsyttävän hitaasti. Joulua odotellaan siis vielä kotona. Lunta on maassa jo sen verran, että koirakotonakaan ei kärsitä jatkuvasti kuratassuista. Niinpä katsoin hyödylliseksi suorittaa sohvan perusteellisemman puhdistuksen tässä vaiheessa. (Tarpeelliseksi se on todettu jo paljon aikaisemmin, joten en halunnut ottaa kuvia ennen puhdistusoperaatiota.)

Puunattu sohva, mutta kuka pesisi matot :)

Oho!
Neljän ihmisen ja kolmen koiran taloudessa sohvan on oltava iso, mukava, helposti puhdistettava ja koirankarvoja "hylkivä". Niinpä nelisen vuotta sitten päädyttiin hankkimaan Pohjanmaan Kalusteen nahkainen kulmasohva. Sohvan ostamisesta sen verran, että jollekin trukkikuskille oli sattunut huono päivä sohvamme toimituksen yhteydessä. Ensimmäisessä meille tuodussa versiossa oli nimittäin työnnetty trukin piikit sohvan rungosta läpi. Tämän jälkeen ei ole sohvassa moittimista ollut.

Selkeät tahrat tulee pyyhkäistyä sohvasta pois aina silloin kun niitä huomaa, mutta ajan kanssa valkeassa nahkasohvassa alkaa näkymään niin koirista kuin ihmisistäkin aiheutuvaa kaikenlaista "nuhjaantumista". Olemme käyttäneet sohvan puhdistukseen nahkapinnoille tarkoitettuja puhdistusliinoja, mutta liinat ovat melko pieniä ja niitä kuluu vähintään puoli pakettia kerralla, ja välillä vaikuttaa siltä että liinojen irrottama lika jää jotenkin pyörimään siihen nahan pinnalle.

Netistä löytyy monenlaista menetelmää nahkasohvan puhdistukseen. Itse elän siinä kuvitelmassa, että nahkaa pitää puhdistuksen lisäksi myös rasvata että se säilyy hyvänä. Sen vuoksi suhtaudun epäilevästi esimerkiksi Fairyn käyttöön nahan puhdistuksessa - ellei huolehdi rasvaamisesta puhdistuksen jälkeen. Fairyn voisi kuvitella irrottavan tehokkaasti lian sohvasta, mutta kuivattaako se myös nahkaa? Taikasienen tai Universal Stonen hylkään myös välittömästi nahkasohvan puhdistukseen siitä syystä, että ne perustuvat aineen tai sienen hankaavaan vaikutukseen, myös Universal Stone, joka sisältää savea. Kovien pintojen puhdistuksessa taikasieni ja Universal Stone kuuluvat kyllä suosikkeihini.

Oli puhdistusmenetelmä mikä tahansa, aina kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan mitä tapahtuu. Ison nahkasohvan huoltaminen oli työläs mutta palkitseva operaatio. Imuroinnin jälkeen puhdistin likaisimmat istuintyynyt Belvoirin nahanpuhdistusliinoilla (Belvoir Tack Cleaning Wipes), sen jälkeen puhdistin sohvan kauttaaltaan osa kerrallaan pehmeällä kostealla sienellä ja Belvoirin valjassaippualla (Belvoir Tack Conditioner), pyyhin puhtaalla kostealla kangasliinalla ja kuivasin pyyhkäisemällä kuivalla kangasliinalla. Puhdistuksen jälkeen hemmottelin sohvaa vielä nahanhoitoaineella (Renapur Leather Balsam).


Taas kelpaa sohvalla köllöttää. Nyt voisi ottaa ilon irti talvikuukausista ja laittaa ne matotkin taas olohuoneen lattialle ennen kuin uudet kurakelit yllättävät!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti