maanantai 9. tammikuuta 2017

Itse tehty mökkikeittiö - mikä toimii ja mikä ei

Ajattelin esitellä vielä joitakin itse tehdyn mökkikeittiön yksityiskohtia. Keittiö on toteutettu teemalla "jotain itsetehtyä, jotain vanhaa ja jotain Ikeaa". Kokonaisuuteen olen edelleen oikein tyytyväinen, ja omasta mielestäni tein keittiökalusteissa muutamia hyviä ja käytännöllisiä oivalluksia niin että sain keittiöstä sellaisen kuin halusinkin. Mukaan mahtuu myös jokunen suunnittelukukkanen vaikka kovin tarkkaan yritin asioita pohtia ja puntaroida.

Yksi universaali rakentamisen ja remontoinnin sääntö pätee myös itse tehtyihin keittiökalusteisiin. Älä jätä paria viimeistä puuttuvaa hyllyä (tai viimeistä maalisilausta tai listanpätkää) myöhemmäksi. Mainitsin toukokuussa, että muutama hylly puuttuu vielä. Ei liene uutinen että kaksi hyllyistä puuttuu yhä edelleen. Myös yksi laatikon vedin on puhdistamatta vanhoista maalikerroksista.

Keittiön kalustejärjestys muotoutui ikkunan edessä olevan tiskauspaikan ehdoilla. Astioiden pesu tapahtuu altaassa ja huuhtominen altaan viereen nostetussa vanhassa korkeareunaisessa emalivadissa. Sopiva allas löytyi Ikean kylpyhuoneeseen tarkoitetuista pesualtaista. Kylpyhuoneeseen tarkoitettu allas mahdollisti normaalia kapeammat kalusteet ikkunaseinällä, mikä tarkoitti enemmän alakaappitilaa viereisellä seinällä ja paremmin tilaa toiselle puolelle sijoitetun pienen aamiaispöydän ympärillä.

Kylpyhuoneen allas ei ole yhtä syvä kuin normaali tiskiallas, mutta syvyyttä on mökkiastioiden tiskaukseen kuitenkin riittävästi. Altaan iso koko helpottaa erityisesti paistinpannujen, kattiloiden ja leikkuulautojen  tiskauksessa vaikka syvyyttä ei paljon olekaan. Astiat kuivavat tiskauksen jälkeen pöydälle nostetuissa astiankuivaustelineissä.

Tiskiallas ilman juoksevaa vettä.
Hanan paikalle laitettiin tiskiaineannostelija.

Tiskausmaisema

Huuhtelualtaan virkaa toimittaa kirpputorilta
löydetty korkeareunainen emalivati.

Saaressa ei ole kaivoa. Juomaveden tuomme kotoa, ja astioiden pesuun ja koirien vedeksi käytämme järvivettä.

Tiskialtaan alla on iso muovikanisteri johon vedet valuvat altaasta. Ratkaisu ei ole dementikon unelma, mutta toimii ihan hyvin kun vain muistaa vilkaista aika ajoin verhon taakse ja tarkistaa että pöntössä on tilaa. Mielestäni tämä on onnistunut ratkaisu pelkkiin pesuvateihin verrattuna. Tähän kanisteriin mahtuu hyvin kaksi täyttä altaallista vettä. Viemärikanisterin seurana altaan alla on keittiön roskis.


Työtasojen ja tiskialtaa korkeutta piti miettiä huolella suunnitteluvaiheessa, sillä ikkunan alareuna on melko matalalla. Olemme olleet lopputulokseen tyytyväisiä. Tasot ovat hieman nykystandardin mukaisia työtasoja alempana, mutta käytön kannalta tiskialtaan korkeudeksi tuli varsin sopiva kun allas asennettiin kalusterungon päälle.

Keittiön ikkunan aukaiseminenkaan esimerkiksi pesua varten ei tuota ongelmia. Allaskalusteen takajaloissa on pyörät, joten kaluste siirtyy helposti etureunasta hieman nostamalla ja vetämällä.


Muut keittiökalusteet sijoittuvat keittiön ainoalle ehjälle seinälle. Pienen vanhan kaasuhellan halusimme ehdottomasti säilyttää, ja sille tuli oma pesä kalusteisiin. Siinä meni kuitenkin hieman pieleen, sillä hellan ja pöytätasojen väliin jää ikävän kokoinen rako, johon on kiva pudotella esimerkiksi aterimia tai vaikka sipulia, jauhelihaa tai muuta vastaavaa paistinpannulta. Raot eivät kuitenkaan ole riittävän leveät siihen että ne saisi hyvin puhdistettua.

Pieni ja sympaattinen kaasuhellamme.
Ja vielä mahdottoman hyvin toimiva.

Tiesimme jo keittiön suunnitteluvaiheessa joku päivä asentavamme puuhellan piipun kylkeen. Tiskauspaikka järvinäköalalla ja piipun sijainti merkitsivät sitä, että keittiöön ei tulisi mahtumaan isoa ruokapöytää. Keittiökalusteiden jatkeeksi suunniteltiin pieni aamiaispöytä. Siinä syömme kahdestaan ollessa, ja kun väkeä on enemmän, katetaan ruoka tupaan tai kesäaikaan kuistille. Ratkaisu on osoittautunut riittäväksi, ja aamiaispöytä toimii hyvänä laskutilana myös silloin kun on siirtämässä ruokia keittiöstä ulos. Joskus tulevaisuudessa kesäkeittiö tuo vielä lisää ruokailutilaa.

Aamiaispöytä

Aamiaispöydän ja tiskipöydän väliin jäävä kaluste on varustettu tiskipöydän tapaan takajalkojen alla olevilla pyörillä. Kalusteen leveys on sama kuin aamiaispöydän leveys, joten tarvittaessa aamiaispöytään saa lisää tilaa siirtämällä viereinen kaluste sen jatkoksi.

Karvainen keittiökaluste eli Iita, jolla on vertaansa vailla oleva keittiöönsuunnistamistaito missä paikassa tahansa.

Tässä kyseisessä kalusteessa (ei Iitassa vaan tuossa laatikko-kaappi-yhdistelmässä) tein ratkaisun jonka tekisin nyt ehdottomasti toisin. Kalusteeseen sopivia laatikoita oli vain yksi. Toinen on siis huijausta. Olin sitä mieltä että oikea laatikko on ehdottomasti looginen oikealla puolella. Muuten tulisi aina kiskottua valelaatikon vetimestä.

Oliko mikä se laatikon paikka?

Se kohta ei siis mennyt ihan niin tyylikkäästi kuin mahdollista, mutta kyllä tuon kanssa elämään pystyy.

Astiakaapiksi halusin pöytätason päällä seisovan laatikostollisen yläkaapin hieman vanhanaikaisen astiakaapin tapaan. Sille löytyi luonteva paikka nurkasta. Se jää hieman altaan taakse, eikä pääse ehkä ihan oikeuksiinsa, mutta kelpaa minulle. Sen mitoituksessa piti huomioida niin ikkunan aukeaminen kuin vanhojen laatikoiden ja oviksi tulevien vanhojen ikkunoiden koko. Astiakaapin edessä oleva tason pätkä on nostettavissa paikaltaan, ja rungon korkeus ilman tasoa on juuri sellainen, että ikkunan saa auki.

Astiakaapin ovet tein vanhoista ikkunoista

Laatikot ovat peräisin vanhasta keittiökalusteesta.

Laatikoista löytyvät kauhat, kapustat ja aterimet.

Mikä muu kävisi ikkunasta tehdyn oven
vetimeksi yhtä hyvin kuin tuulihaka? 

Aamiaispöydän tuoleiksi päätyi kaksi kappaletta Ikean Henriksdal-baarituoleja, joihin ompelin itse päälliset Eurokankaan kilokorista löytyneestä verhoilukankaasta. Tein myös vaihtopäälliset, eli kankaan likaantuessa voin vaihtaa heti tilalle puhtaan päällisen ja viedä likaantuneen kotiin pyykkikoneeseen. Halusin tuoleihin erilliset päälliset istuinosalle ja selkänojalle.


Tuoleissa on irrotettavat ja pestävät verhoilut

Keittiöpyyhe ja talouspaperi löytyvät tiskauspaikan ja aamiaispöydän
välistä seinältä - sopivasti käden ulottuvilla kummastakin suunnasta.

Koko komeuden kruunaa tietysti jo moneen kertaan kehumamme Kotiliesi 20 sekä valaistus. Keittiössä on yhteensä viisi valaisinta, joista yksi on sijoitettu aamiaispöydän päälle, kaksi työtason päälle ja kaksi kohdevaloiksi puuhellalle ja tiskauspaikalle. Niiden avulla valoa saa aina siihen kohtaan missä sitä tarvitsee. Valaisimien kanssa mentiin säästölinjalla. Ikean Ranarp-valaisimet sopivat mielestäni hyvin tähän keittiöön. Aamiaispöydän yläpuolella oleva Kroby-valaisin oli hankittu jo aikaisemmin. Se tullee korvattua jollakin muulla valaisimella, mutta juuri se oikea valaisin ei ole vielä tullut vastaan.

Pienen budjetin mökkikeittiö pakkausjätepuusta ja pääosin vanhoista asioista

Kaasuhellan takana on pinkopahviseinän suojana lasin alle asennettu tapettikaistale. Heijastava lasipinta alumiinilistalla on omaan silmääni hieman liian modernin näköinen, mutta se suojaa seinää hyvin ja on helppo puhdistaa. Ja sain toteutettua tämän suojaratkaisun niin, että sen takana oleva pinkopahviseinä jää mahdollisimman koskemattomaksi. Jos jotakin muuttaisin tuosta niin alumiinilistat messingin värisiksi. Vähän joutuu vielä pyörittelemään isompien kattiloiden ja pannujen kanssa että mikä mahtuu mihinkin, kun kaappeihin täytyy mahduttaa myös niin siivoustarvikkeita, huuhteluvati ja astioiden kuivaustelineet kuin koirien ruokakin. Jos joku jaksaa joskus tehdä ne pari puuttuvaa hyllyä, niin sekin asia hieman korjaantuu.

Vaikka olenkin puolueellinen sanomaan, niin ei tämä kalustus ainakaan huonommaksi mennyt entiseen verrattuna, ja sain monta onnistunutta toimivaa kohtaa aikaiseksi juuri niinkuin olin suunnitellutkin. Tyylillisesti ollaan kaukana 30-luvun keittiöstä, mutta se ei tässä tavoitteena ollutkaan. Alkuperäisen keittiön sijainnin suhteen olemme muuten hieman epävarmoja. Onko se sijainnut tässä vai viereisessä pikkukammarissa, josta on ollut ovi takapihan puolelle. Voi kun jostakin löytyisi kuvia alkuperäisestä keittiöstä.

Muistin virkistykseksi keittiön kalustus ennen uusimista.
Entisistä keittiön kalusteista lähes kaikille löydettiin uusi käyttötarkoitus.

2 kommenttia:

  1. Mukava seurata teidän mökkiprojektia blogin välityksellä. Oululainenkin tykkää viihtyisästä uudesta keittiöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista. Näin se homma etenee! Toivotan oululaisen tervetulleeksi seuraamaan jatkossakin :)

      Poista