lauantai 24. joulukuuta 2016

Puuhella saa kunniatehtävän ja muita jouluvalmisteluja

Vaikka mies onkin jo kahtena iltana saunan lauteilla puhunut kaikenlaisia saunan vintin remontointijuttuja (olen ollut aistivinani että sormet syyhyäisivät sorvin - tai tässä tapauksessa jiirisirkkelin - ääreen), joulun alla ei ole rakennettu kuin joulukuusi. Ja sekin on ehtinyt jo kertaalleen kaatua. Syypäitä eivät olleet koirat, vaan tuuli, joka puhalsi eilen illalla navakasti. Nurkista ei sentään niin paljon vedä että tuvassa kuusi kaatuisi, vaan joulukuusi on sijoitettu kuistille.

Tupaankin joulua on tuotu, vaikka kuusta ei sisään kannettukaan

Puuhellankin tehtävä liittyi luonnollisesti jouluvalmisteluihin. Meidän Kotiliesi 20 sai kinkun paistettavakseen. Insinöörimäiseen tapaan mies käytti yhden päivän kinkunpaiston demonstrointiin tyhjällä uunilla selvittäen leivinuunin ja paistouunin lämpötiloja ja etsien optimiolosuhteita kinkulle. Seuraavana päivänä kinkku päätyi leivinuunin puolelle.

Kinkku uunissa

Nyt lyhyen käyttökokemuksen perusteella sanoisin että Kotiliedessä on sitä jotakin insinööreihin vetoavaa. Siinä on katsokaas vipstaakeja mitä käännellä eri asentoihin. On höyryventtiileitä, savukaasujen säätöpelti ja korkeussuunnassa säädettävä tulipesän arina. Se paistaa, keittää ja kärventää, ja ruuan ja huoneilman lisäksi se lämmittää myös vettä. Alkuperäisten tuote-esitteiden mukaan tämä on tehty vetoamaan kotitalouksista huolehtiviin vaimoihmisiin, mutta kyllä nämä ominaisuudet saavat myös miehen vaikuttumaan. Liekö entisaikaan talojen isännät edes olleet selvillä näistä edistyksellisistä ominaisuuksista. Tosin itse en ole selvillä edes siitä että kuinka edistyksellisiä nämä ominaisuudet ovat olleet. Mutta hienosti on saatu pakattua paljon ominaisuuksia pieneen pakettiin.

Vanhoja antikvariaatista löydettyjä Kotilieden esitteitä

Jälleen kerran tuli todettua että toisen romu on toisen aarre. Löysin tori.fi:n kautta syksyllä uuniin varaosia. Nyt saatiin ehjä tuhkaluukku ja puuttuva höyryventtiili paikalleen. Jos on heittämässä pois käyttökelposta tavaraa, kannattaa siis aina ensin kysyä tarvitseeko joku muu sitä.


Kotiliesi sai joululahjaksi uuden tuhkaluukun

Joulua vietetään saaressa navakan etelätuulen tuivertaessa ulkona. Katsotaan kuinka pitkään kuusi pysyy pystyssä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti