lauantai 17. joulukuuta 2016

Monen pitkän viikon jälkeen

Kun rannalta katsoi suoraan jään yli, näkyi kahdessa kohdassa vastakkaisessa saaressa valo. Kun katseen käänsi hieman sivuun, näkyi meidän saari pimeänä. Mutta enää ei tarvitse olla saaren pimeässä illassa valottomana.

Saunamökin valaisua

Ensimmäisen kerran jään paksuutta tutkittiin 3.12.

Läheisen saaren vakituisella asukkaalla näyttää olevan selvät sävelet jäätien pohjan teon kanssa. Meidän touhumme näyttää hieman äkkinäiseltä siihen verrattuna. Mutta ennen itsenäisyyspäivää marssimme kelluntapukuostoksille, ja viime viikon keskiviikkona lähdimme ensimmäiselle tiedusteluretkelle kohti omaa saarta. (Jos on hukkuakseen, on kohteliasta hukkua niin että löytäminen olisi helpompaa.) Järven selällä oli syvänteen kohdalla vielä niin ohut jää, että tiedusteluretkemme tyssäsi sillä kertaa siihen, mutta lauantaihin mennessä pakkaspäivät olivat tehneet tehtävänsä. Ja me pääsimme hukkumatta ja kastumatta saareen!


Jäitä pitkin tultiin tälle talvelle ensimmäisen kerran 10.12.

Hieman täytyy jatkaa talveenvalmistautumisrituaalien listaa. Mainitsin aikaisemmin, että vesipumpun kun muistaa järvestä nostaa niin se on siinä. Sen lisäksi olisi hyvä muistaa tuoda kaira, tuura, puoshaka, naskalit ja potkuri sulan veden aikaan mantereen puolelle. Sekä paljun savupiippu jos haluaa kotona ollessaan nauttia paljun lämmöstä pimenevissä syksyilloissa mökille pääsyä odotellessa. Paljun piippu toimitti pressusaunan piipun virkaa kesällä, ja unohdimme tuoda sen kotiin kun saatiin oikea sauna taas käyttöön. Ei olla siis paljuiltu ei...

Pihalla olevista pienistä jäljistä päätellen ei mökin ole kaikkea aikaa tarvinnut yksin viettää. Lähestyvästä joulusta huolimatta liikkeellä eivät ole olleet tontut vaan kauriit. Piha ja kuusikko oli täynnä kauriin jälkiä, ja maanantaina mies näkikin kolme kaurista mökin edustalla.

Saunarakennuksessa oli vastassa tyhjyyttään ammottava saunatupa, jonka sisustuksen suunnittelu ei ole edenyt toistaiseksi sen pidemmälle mihin syksyllä asian kanssa jäätiin. Väliaikaissisustus koottiin mökin vintiltä, kotivarastolta, ystävältä saaduista verhoista ja vanhasta astiakaapista jota olin saunatupaan vähän kaavaillutkin. Lämpöä saunatupaan saadaan tässä vaiheessa kaasulämmittimellä ja tietysti saunaa lämmittämällä.



Lisää vain himmeli. Saunatupa valmistautuu jouluun.

Kalusteiden lisäksi saunatupaan laitettiin paikalleen talvi-ikkunat. Sisäikkunat löytyivät saunan vintiltä ja ne ovat vanhaan tyyliin heloittamattomat  ja siis tarkoitettu asennettavaksi paikalleen nauloilla, eikä niitä ole suunniteltu avattaviksi. Pokien yläosassa oli kaksi pientä tappia joita varten ikkunankarmeissa oli vastaavasti pienet reiät. Antiikkiverstas myy saranattomien ikkunanpokien kiinnitykseen hyvin tutun näköisiä nauloja, mutta hyvänen aika mihin hintaan. Naulat näyttävät erehdyttävästi Mustadin kengitysnauloilta, joita saa lähimmältä Hommoojalta eli Hankkijalta noin 0,08 euron kappalehintaan (vähän koosta riippuen), kun Rakennusapteekin hinta naulaa kohden on 0.35 eur eli yli nelinkertainen. Hankkijalta ostetulla 250 naulan paketilla asentaa sisäikkunat useana talvena. Kiilamainen suorakaiteen muotoinen naula toimii hyvin tässä tarkoituksessa kuten Rakennusapteekinkin sivuilla todetaan.


Talvi-ikkunat

Sisällä mökissä ei päässyt varsinaisesti hiki tulemaan. Mökkiä alettiin lämmittää kylmästä jonkin verran pakkasen puolelta. Yläkerran makuukammarissa tarkeni oikein hyvin pönttöuunin lämmössä, mutta alhaalla ei ollut aamuisin kuin 5-10 astetta lämmintä. Mutta vanhan hirsirakenteisen ja lautalattiaisen talon lämpö on kyllä jotakin erityistä lämpöä. Kun pahin kosteus saatiin lämmitettyä pois ja tupaan saatiin 15 astetta lämmintä, tuntui sisälämpötila jo lähes mukavalta. Mökin pariovet ovat tiivistyksen kannalta haasteelliset, ja uskon että niiden kanssa vanha keino on parempi kuin pussillinen uusia ja oven eteen kannattaa asentaa perinteiseen tyyliin oviverho.


Meidän koirat tietävät mistä löytyy lämmin paikka...

...ja sen jälkeen mukavan pehmeä paikka.

Neljän mökillä vietetyn päivän jälkeen pääsivät koirat hetkeksi takaisin kotiin toipumaan mökkeilystä. Ensi viikon kuluessa aloitetaan mökin lämmittäminen joulua varten, katsotaan mahtuuko kinkku Kotiliesi 20:n uuniin paistumaan ja löytyykö kuusikosta joulukuusi vai ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti