sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Tavarakuljetuksia saareen

Vaikka hirret ja kattohuovat saatiin saareen jo jäiden aikaan, kaikki vähänkin remonttia tehneet tietävät, että kaikenlaista tarvikettahan sitä remonttityömaalla tarvitaan. Veneessäkin tavaraa toki kulkee, mutta päädyimme vuokraamaan isoimpia kuljetuksia varten lautan. Alunperin saareen oli tarkoitus saada muutaman päivän ajaksi myös pieni kaivinkone, mutta emme saaneet tähän hätään sovitettua yhteen lautan ja kaivurin aikatauluja. Vesikuljetuksiinkin erikoistunut kuljetusliike löytyy ihan kotikylältä; lautta vuokrattiin Saimaalink-yrityksestä.

Kinkamonselän lautturi seilasi mantereen ja saaren väliä kolmena päivänä. Milloin tavaraa tuotiin lautassa peräkärryn kyydissä ja milloin kuormalavalla. Ikimuistoisin kuljetus oli viimeisessä kuormassa tuotu 500 kilon kuivabetonisäkki, joka kyllä saatiin kätevästi lauttaan kipillä varustetusta peräkärrystä ketjutaljan avulla, mutta säkin saaminen lautasta saareen olikin sitten hieman haasteellisempaa. Vietimme askareen parissa varmaan noin kaksi tuntia.

Alkuperäinen ajatus oli ajaa koko peräkärry lauttaan ja vetää betonisäkki kipatusta kärrystä ulos vasta saaren laiturissa, mutta sepä ei onnistunutkaan. Lautan pystyy lastaamaan ja purkamaan vain keulasta, joten koko peräkärry olisi pitänyt saada lautasta saareen. Tämän olimme onnistuneet estämään sumputtamalla laituri jo kaikella muulla tuomallamme rakennustavaralla niin pahasti (esimerkiksi jo toisella lähesä 500 kg betonisäkillä), että peräkärry ei yksinkertaisesti mahtunut enää sinne niin että se olisi saatu käsipelissä käännettyä ja kipattua säkki ulos. Meillä ei ole saaressa varsinaista veden päällä kelluvaa laituria, vaan pelkästään sellainen "maalaituri" jonka korkeus käy onneksi erittäin hyvin yksiin lautan korkeuden kanssa, joten betonisäkkiä ei onneksi tarvinnut alkaa varsinaisesti nostamaan mihinkään suuntaan, mutta kyllä tuossa vaakasuuntaankin suoritetussa siirtämisessä oli oma hommansa.

Lautta rantautuneena saareen

Puutavaraa näkyvissä!

Kinkamon lautturi ja niin viattoman näköinen betonisäkki

1 kommentti:

  1. Tuo on kyllä haastava tilanne, jos joutuu tekemään isompia remontteja saaressa, että miten saa kuljetusliikkeet suostumaan kuskaamaan kaiken sinne. Meillä on mökki myös saaressa, mutta me olemme vaan kuskanneet tavaraa sinne niin pienissä erissä, että ne mahtuvat veneeseemme. Hyvä idea, kyllä tuo lautan vuokraus, että siihen varmasti mahtuu mukavasti.

    VastaaPoista