torstai 7. kesäkuuta 2018

Ajatuksia ikkunoiden entisöinnistä

Mökin hankkimisen myötä aloitin ikkunoiden entisöintiharrastuksen. Ajatus lähti liikkeelle saunamökin ikkunoista, jotka kaipasivat kunnostusta, ja niinpä syksyllä 2015 harjoittelin keittiön astiakaapin oviksi tulleilla ikkunoilla, kuinka homma tehdään, ja suorastaan syöksyin sen jälkeen saunan ikkunoiden kimppuun. Kuudesta ikkunasta on nyt yli kahden vuoden aikana kunnostettu tasan kaksi! Olen kuitenkin viettänyt useamman tovin ikkunoiden kimpussa, ja siinä hommassa ehtii mietiskellä kaikenlaisia juttuloita.

Ensinnäkin on eduksi, jos amatööri ikkunaharrastelija ei ihan tarkalleen tiedä aloittaessaan minkälaisen urakan on itselleen ottanut. Saattaisi nimittäin jäädä helposti aloittamatta.

Ikkunoiden entisöinti perinteisillä menetelmillä ei ole kiireisen ihmisen hommaa. Pellavaöljykitti ja -maali tarvitsevat oman aikansa kuivumiseen työvaiheiden välillä. Enkä ole varma onko tämä ihan täysijärkisenkään hommaa. Pieni mielenvikaisuus voi olla hyvä ominaisuus jos aikoo entisöidä yksin yhtään useampia ikkunoita.

Entisöintiolosuhteisiin liittyy omat riskinsä. Jos työn tekee ulkona, on säiden armoilla. Koko ajan joko sataa tai paistaa, eikä kumpikaan ole hyvä. Tai sitten on pakkasta. Sateella kastuu niin tekijä kuin ikkunakin, ja paisteessa kitti on liian lämmintä, maali kuivuu liian nopeasti ja entisöijältä palaa nahka ja valuu hiki. Jos ei sada tai paista niin ainakin tuulee, ja märkä maalipinta on täynnä kaikenlaista tuulen mukana lentävää puunroskaa ja ötökkää. Jos käytössä on hyvä ikkunaprojektille pyhitetty sisätila, varaudu siihen että jostakin ikkunasta tulee pian oma Wilsonisi. Homman edistämiseksi päädyt erakoitumaan ikkunanentisöintikammioosi, et tiedä mikä päivä on etkä muista kohta edes syödä tai juoda.


Laseja ei kannata leikata itse. Haluaa sitten vanhaa tai uutta lasia, sopivan kokoiset ruudut kannattaa leikkauttaa lasiliikkeessä. Itse saa aikaan lähinnä sirpaleita ja vääränkokoisia laseja. Kannattaa myös oikeasti miettiä kahteen kertaan lasittaako ikkunat vanhalla vai uudella lasilla. Molemmilla on paikkansa ja puolensa.

Palatakseni niihin saunan ikkunoihin; työ seisoo sen takia että olen entisöinyt tässä välillä kahdeksaa isompaa ikkunaa. Tai tarkasti sanottuna seitsemää, koska se kahdeksas on vielä täysin aloittamatta. Ai niin ja yhdeksäs. Projekti voi siis rönsyillä hallitsemattomasti.


Jos satut löytämään ikkunan harrastelijaentisöijän nääntyneenä kammiostaan tai kirjaimellisesti loppuunpalaneena ulkoseinustalta ikkunan kimpusta, alla on kahdeksan asiaa mitä ei tarvitse tai kannata sanoa, jos et ole itse eläissäsi kunnostanut käyttöön yhtään vanhaa ikkunaa:

1. Kyllä noin huonokuntoiset ikkunat kannattaisi uusia kokonaan.
Jos tarkoitat puusepällä teetettyjä vanhan mallin mukaisia uusia samanlaisia ikkunoita niin ehkä joo, se on saattanut käydä mielessä jo entisöijälläkin, koska kaikenlaista siinä ehtii ajattelemaan. Kuitenkin monesti kaikki alkuperäinen mikä on säästettävissä, kannattaa korjata. Jos tarkoitat uusia "tehdasikkunoita", niin älä sano mitään. Entisöijä on jo muodostanut oman järkkymättömän mielipiteensä siitä, millainen on hyvä ikkuna.

2. Helpommalla pääsisit jos vaihtaisit ikkunat uusiin.
Ikkunoiden parissa puurtava tietää sen jo varmasti erittäin paljon paremmin kuin sinä.

3. Kaikkia ei kuitenkaan tarvitse kerralla tehdä. Tekee silloin tällöin pikkuhiljaa yksi ikkuna kerrallaan.
Ei välttämättä tarvitsekaan, mutta hyvin helposti jää sitten tekemättä kokonaan.

4. Eihän niitä nyt onneksi kuitenkaan kauhean monta ole.
Noniinno... Jos vanhoja ikkunoita on käytettävissä ja kunnostettavissa, niille voi keksiä hämmästyttävän monta uuttakin kohdetta parhaillaan menossa olevan lisäksi.

5. Vaihtaa vain rikki menneet ruudut ja maalaa.
Yksinkertaisimmillaan selitettynä työvaiheet ovat juuri tuossa. Mutta todellisuudessa sisältö on hieman rikkaampi (kauniisti sanottuna). Kun rikkinäistä ruutua alkaa vaihtamaan, huomaa että myös ikkunan muiden ruutujen kittaus on irti, joten kitit on poistettava ja kaikki lasit irrotettava niin että onnistuu välttymään enempien ruutujen rikkomiselta irrotuksen aikana, mikä on joskus helpommin sanottu kuin tehty. Sen jälkeen toteat myös vanhan maalipinnan olevan niin huono että sekin täytyy poistaa tai vähintään hioa huolellisesti ennen uutta maalausta. Niin ja katsos joo, ikkunan laho nurkka täytyy korjata tai tippalista vaihtaa, eli puutöitäkin on luvassa. Sitten lasitus; aluskitti, lasi, lasitusnaulat ja päälle päällyskitti, jonka kanssa perfektionisti hinkkaa ihan liian pitkään joka ruudun kohdalla eikä siltikään ole lopputulokseen täysin tyytyväinen. Sitten vielä se maalausvaihe ja joko ikkunaruutujen tarkka suojaus maalausta ennen, mikä vie enemmän aikaa kuin itse maalaaminen, tai ikkunaruutujen reunojen siistiminen maalauksen jälkeen, johon menee myös enemmän aikaa kuin itse maalaamiseen.

6. Tiesitkö että pikkulinnut tykkäävät syödä tuota kittiä?
HAH! Kaikki ikkunoita entisöivät tietävät tämän itsestäänselvyyden. Viimeistään seuraavana syksynä. Tai sitten vaikka tietääkin, niin ei usko että niin tapahtuu juuri näiden omien ikkunoiden kohdalla.


7. Sitä paitsi ruudut saa kiinni paljon helpommin listoilla kuin kitillä, ja tuo pellavaöljymaalihan kuivuu ihan älyttömän hitaasti. Eikö kannattaisi käyttää nykyaikaisempia menetelmiä?
Tätä keskustelua ei vaan kannata aloittaa. Kun työmenetelmät on valittu, niin siinä vaiheessa on mietitty miten asia halutaan tehdä ja miksi.

8. Sinä kun osaat tuon homman, niin entisöitkö minullekin pari ikkunaa?
Kysyä voi siinä tapauksessa, jos on oikeasti valmis maksamaan kohtuullisen tuntikorvauksen työhön käytetystä ajasta. Muussa tapauksessa kannattaa hyödyntää uusien asioiden oppimisen ilo entisöimällä ikkunat itse.

Sitten ei muuta kuin työn iloa kaikille muillekin ikkunoita entisöiville! Vaivannäkö palkitaan sitten lopulta ihan varmasti kun ikkunat ovat paikallaan. Ja mukavaa tämä kuitenkin oikeasti on 😉

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti