maanantai 29. elokuuta 2016

Myrsky

Lauantai meni kovaa tullta ihmetellessä ja puita pystyssä pitäessä. Ihan jokaisen puun kohdalla siinä ei kuitenkaan onnistuttu, mutta toistaiseksi myrskytuhoilta vältyttiin.

Jo viikolla lauantaille ennustettiin kovaa lounas- ja länsituulta, tosin viikon edetessä välillä näytti siltä että kovimman tuulen alue ei ulotu tänne, mutta niinpä se vain saapui Rauli-myrsky kylään myös meille. Emme ole aikaisemmin täällä vielä olleetkaan niin kovassa tuulessa. Ja tänä viikonloppuna myös vanhempani olivat täällä koesaunomassa uusittua saunaa ja auttamassa hommissa. Myrsky ei tuonut sateita mukanaan, joten yritin parhaani mukaan hyötyä poutaisesta - vaikkakin tuulisesta - säästä maalaamalla saunan kuistin pylväät. Tuulenpuuskan osuessa kohdalle maalari oli lähes pudota jakkaraltaan jos ei pitänyt varaansa.

Saunan kuistin vieressä olevat kaksi koivua kiinnittivät äitini huomion minun maalatessani pylväitä vieressä, ja hän totesi koivujen heiluvan tuulenpuuskissa epäilyttävän näköisesti tyviään myöten. Koivut kasvavat ihan rantatörmässä vieri vieressä, joten ne eivät ole hirveän hyvin "ankkurissa", ja jos toinen kaatuu, niin menee toinenkin nurin. Ja lounaasta länteen kääntyvä tuuli puhaltaa juuri siltä suunnalta, että koivut kaatuvat suoraan saunan katon päälle jos ovat kaatuakseen. Lyhyen tovin ihmettelimme koivujen tyviä, ja siinä vaiheessa kun totesimme myös juurakon jo hiukan kohoilevan järven puoleiselta kantilta tuulenpuuskissa, katsoimme parhaaksi köyttää koivut liinoilla muihin puihin kiinni. Ja luulen, että tukemisoperaatiota ei tehty hetkeäkään liian aikaisin, sillä juurakko alkoi nousta aina vain laajemmalta alueelta. Yhden puuskan aikana maalari otti jo ritolat kuistilta, kun olin täysin vakuuttunut siitä että nyt on uusi kattoremontti edessä. Miehet saivat tuettua koivut onneksi niin hyvin, että kaatuminen saatiin tällä kertaa estettyä.


Ja näin me heiluttiin

Kun koivusen pariskunnan riehaantuminen saatiin taltutettua jossakin määrin, kuin varkain saunan takaa oli jossakin vaiheessa päättänyt heittääntyä nutulleen hieman isompi koivu. Se hankki itsensä kuitenkin ongelmiin jämähtämällä nojalleen toista koivua vasten. Sen lisäksi, että isännän lempilelu moottorisaha hajosi, koivun kaadossa on yksi toinenkin pikku ongelma. Se pahalainen on mätkähtämässä suoraan kellarin päälle, ja latva tulee putoamaan koko kesän palvelleen telttasaunan päälle (saunan vaihto tapahtui siis kreivin aikaan), ja Kapteeni Nemokin taitaa olla vaaravyöhykkeellä telttasaunan takana. Lähiviikkoina saareen pitäisi saada isompaa puunkaatokalustoa, joten katsotaan olisiko siitä apua tässä tilanteessa. Kellarin suojaksi täytynee rakentaa jonkinlaista rakennelmaa, jos se saataisiin hyvällä tuurilla säilymään ehjänä.

Näyttää ongelmalta

1 kommentti:

  1. Meillä oli myös pari vuotta sitten hirveät myrskyt täällä Pirkanmaan suunnilla ja eikös kun päästiin mökille niin joku puu kaatunut juuri katolle. No, onneksi ei tullut super isoa kattoremonttia, sillä mökin katto on aika yksinkertainen. Toivottavasti saitte loppujen lopuksi hyvin raivattua puut pois.

    VastaaPoista