keskiviikko 10. elokuuta 2016

Loma-arkea

Kesäloma mennä hujahti niin nopeasti, että en ehtinyt mökkipäiväkirjassa asiasta kissaa sanoa. Kuten arvata saattaa, loma oli tällä kertaa melkoisen remonttipainotteinen. Saimme saunan ulkoa päin kohtuullisen valmiiksi, ja alkuloman poutakelit tarjosivat hyvät maalausolosuhteet. Saunan seinät maalattiin Hangon Värin italianpunaisella punamultamaalilla, ja valkeat osat Uulan pellavaöljymaalilla.

Ennen kesäloman alkua hääräsimme saunan kuistin kimpussa ja harjoittelimme lattianvaluhommia varten hieman pienimuotoisemmin valamalla saunatuvan tulisijan pohjan uuteen korkoon. Havukaisen Matti kävi antamassa virka-apua vielä kuistin rungon kanssa.



T'ältä näytti hämärtyvä kesäilta uudelta saunan kuistilta 10.7. klo 22.40.

vanha sauna
Vanhat kuistin pylväät asennettu takaisin paikoilleen


Tulisijan pedin valu ja aktiivinen laadunvalvoja-cockerspanieli


Ja kuten lauletaan, kesällä töitä teki muurari. Markku ja Arttu Kiiskinen Haukivuorelta kävivät korjaamassa saunan piipun halkeamat. Piipun kylkeen lisättiin nykyisten rakennusmääräysten mukainen palomuurin pätkä. Aikasemmin piippu oli suoraan hirsiseinää vasten. Ilmanvaihtoluukkujen suhteen vanha ratkaisu on ollut nykyisten paloturvallisuusmääräysten näkökulmasta varsin mielenkiintoinen, sillä ilmanvaihtoluukut on kytketty savuhormiin. Piipussa on alhaalla neljä hormia, jotka yhtyvät niin että ylhäällä hormeja on vain kaksi. Piipun korjauksen yhteydessä ilmanvaihtoreiät tukittiin, koska ratkaisu ei ollut käyttökelpoinen kuin saunan polttamis- tai itsemurhatarkoituksessa.






Piippu saunatuvan puolelta, ennen-jälkeen

Loman lopulla pääsimme jo sisähommiin. Minun hoidellessa suurimman osan maalaushommista mies eristi saunan laipion. Remontin alussa säilöimme kuivat käyttökelpoiset purut vintillä jätesäkkeihin. Purujen alla olleet vanhat sanomalehdet korjattiin talteen, ja tilalle laitettiin ekovillalevyt, joiden päälle levitettiin purut takaisin. Ekovillalevyjen alle asennettiin rakennuskartonki estämään purujen varisemista alas. Katsoimme tämän toimivan riittävänä saunan laipion eristyksenä, ja laipion koolauksiin asennettiinkin vain alumiinipaperi estämään vesihöyryn kulkeutuminen välipohjan eristeisiin. Tämä puuhastelu tarkoitti sitä, että seuraavaksi pääsisimme pintahommiin.


Saunan laipio koolauksia ja paneeleita vaille valmiiksi

Lomaan mahtui ihania lämpimiä kesäpäiviä, ja ensimmäistä kertaa koko kesänä ehdimme myös hieman järvelle putputtelemaan lähivesiä pitkin pikkuveneellä ja kokeilemaan kalaonnea. Isompaa venettähän emme ole edes laskeneet järveen koko kesänä.



Koirat viihtyvät missä kulkuneuvossa tahansa, niin myös veneessä. Kuvissa Iines nautiskelee lämpimästä kesäpäivästä veneen keulassa.

Teimme kaksi hauskaa kuhanuisteluretkeä myös illan hämärtyessä kohti auringonlaskua. Olimme jo ehtineet käydä saunassakin, mutta koska hyville kuha-apajille ei ole pitkä matka, hyppäsimme vielä illan päätteeksi veneeseen. Mikään ei ole niin leppoisaa kuin putputella hiljalleen pitkin tyyntä järvenpintaa auringonlaskussa flanelliset Minni-hiiripyjamahousut jalassa ja teltan kokoinen Stora Enson vanha toppatakki päällä.


Myös työarki koittaa aina ennemmin tai myöhemmin. Olemme siitä onnellisessa asemassa, että voimme jatkaa mökkeilyä myös töihin palatessa, koska mökiltä ei ole juurikaan pidempi matka töihin kuin kotoakaan. Ihan suoraan laiturista laituriin ei kuitenkaan enää päästä kuten pari vuotta sitten vielä päästiin, kun oltiin samassa työpaikassa ja mökkeiltiin Taipaleen kanavan alapuolella.

Näin mentiin töihin lähes päivälleen pari vuotta sitten. Arkikin tuntuu melkein lomalta kun käy veneellä töissä.

2 kommenttia:

  1. Hei ja kiitti kommentistasi! Mukavan rehellistä remonttiahan sitä sinunkin blogistasi löytyi:- ). Tällaista on kiva lukea. Ilmeisesti on 1900-luvun alun saunamökistä kyse teillä, nättiä!Haaveilen joskus "sitten" meidänkin takapihalle tuollaisesta kunnon vanhan ajan hirsisaunasta, joten kiintoisa aihe.

    Jos etsii vanhan ajan kaminaa, niin olen joskus törmännyt Högforsilla pikkuiseen tötterömalliseen kaminaan nettikirppareilla. Googleen vaan högfors kamina niin alkaa lyyti kirjoittamaan. Niitä on valmistettu 1900-luvun molemmin puolin. Ei ole kyllä mitään tietoa lämmitystehoista. Sitten tietenkin Porin matti voisi olla myös mukava, melko varma, lämmön tuoja, mutta niitä on taidettu valmistaa vasta 30-luvun loppupuoliskolta lähtien. Liekö sitten liian "moternia":- )..

    VastaaPoista
  2. Oooh. Kiitos Emmu ihan ensimmäisestä blogikommentista! Huomasin Emmun Sunnuntai-blogista (neonsunday.blogspot.fi) itsellemme ajankohtaisen postauksen, jossa esiteltiin Högfors 6 -mallinen valurautaliesi.

    Mielestäni hyviä ajatuksia molemmat mainitsemasi, ja tuota tötterömallista junanvaunukaminaa olenkin aina silloin tällöin googletellut, jos sattuisi sopiva kohdalle. Niiden lämmitysteho on minullekin kysymysmerkki, mutta tällainen on kyllä ehdottomasti edelleen listoilla yhtenä vaihtoehtona.

    Porin Matti olisi omasta mielestäni erittäin sopiva, vaikka onkin vasta seuraavalta vuosikymmeneltä alunperin (sauna on siis 1920-luvulta). Itse asiassa se kävisi tilaan kuin nenä päähän jos minulta kysytään, mutta isäntä ei ole lämmennyt ajatukselle Porin Matista. Itse tykkään sen selkeästä muodosta ja kompaktista koosta. Mies puolestaan haluaisi jotakin missä on lasiluukku, jotta lämmön yhteydessä saataisiin vähän tunnelmallista valoakin, eikä sitä käy kieltäminen, etteikö elävän tulen katseleminen syksy- tai talvi-iltana ole yksi parhaimmista asioista mitä tiedän.

    Asia vaatii vielä selkeästi aikaa. Sopiva lämmitysvempain tulee kyllä jossakin vaiheessa vastaan muodossa tai toisessa.

    VastaaPoista