maanantai 31. elokuuta 2015

Suursiivous

Toisena mökkiviikonloppuna tuli tehtyä perusteellinen mökin siivous. Wunderbaumeista ei taida löytyä valittavaksi tuoksua ”vanha talo”. Ehkä siitä syystä että tunkkainen ei ole kai kovin monen lempituoksu. En kuitenkaan mahda sille mitään, että minusta tuoksu oli jostakin syystä myös kotoisa ja lämmin. Minulla ei ole ollut onneksi "kunniaa" asua hometalossa, joten sen hajusta olen onnellisen tietämätön. Miehellä on kuitenkin valitetavasti siitä kokemusta, ja mökin hajumaailmaa määritettiinkin tutustumiskäyntikerroilla hänen nenällään tarkasti. Yhdistettynä rakenteiden tutkimiseen ja siihen tosiasiaan, että rakennuksesta puuttuu vesiputket ja kosteussulut ynnä muut muovirakenteet ja turhat eristeet, olemme melko luottavaisia, mitä päärakennukseen tulee.

Vaikka vanhan talon tuoksu tuntuikin mukavalta, tunkkaisuudesta haluttiin siitäkin huolimatta eroon. Siivouksen yhteydessä päätimme luopua osasta vanhoja tekstiileitä, ja säilytettävät tekstiilit matkasivat kotiin pesukoneeseen. Omasta mielestäni saimme aikaiseksi yllättävän paljon. Jopa mökin vintti tuli tyhjennettyä, ja vieläpä pääasiassa nuorison toimesta.

Koska meillä ja mökin tavaroilla ei ole vielä yhteistä kuljettua matkaa, ajattelin kokeilla Marie Kondon KonMari-menetelmän perusajatusta siitä, että säilytetään vain ne asiat, jotka ilahduttavat itseä. (Olen tosin sitä mieltä että menetelmässä on ontuvia kohtia.) Puhun siis kirjasta KonMari. Siivouksen elämänmullistava taika (Marie Kondo, 2015). Pitäisi ehkä lukea kirja itse, jos vaikka saisi kysymyksiin vastauksia. Tähän asti olen vain kuullut kyseisestä opuksesta ja lukenut kirjaa koskevia kirjoituksia. Asiaan sen enemmän perehtymättä päätin kuitenkin kokeilla menetelmää käytännössä. Ohjeethan luetaan yleisemminkin vasta sen jälkeen kun on kokeiltu tehdä itse ja mietitään mikä meni pieleen,  joten miksi ei siivotessakin sovellettaisi samaa.

Siivotessa mökin kanssa ehti jo hieman seurustella. Oviin ja ikkunoihin täytyy laittaa tiivisteet. Vintille on lisättävä purua. Yläkerran matalat huoneet tarvitsevat ehdottomasti vaaleaa pintaa. Kaikki valo tuntuu nyt häviävän tummaan lattiaan ja kattoon.

Portaat yläkertaan ja yläaula tummine pintoineen

Toisen kammarin pieni ikkuna on pohjoiseen päin, ja tummat pinnat pimentävät huonetta luonnonvalon puutteen lisäksi

Vintin tyhjennystä auttoi kummasti yläkerran ovi, joka johtaa kuistin katolle. Asiassa ei ole ajateltu räystäskourujen puhdistamisen helppoutta, vaan kuistin yläpuolella alunperin sijainnut parveke on purettu pois. Niin ja kourujakin täytyy jossakin vaiheessa lisätä, koska niitä on tasan yksi.

Parvekkeen ovi

Päädyimme poistamaan yhdeltä tuvan seinältä myös tapetin, joka ei ilahduttanut meitä. Tapetin alta paljastunut ovi puolestaan ilahdutti. Olimme arvelleetkin, että seinän on täytynyt olla alunperin ainakin osittain – jos ei jopa kokonaan – auki. Seinän kanssa tarinointia jatketaan myöhemmin.




 

Onkohan tuoksu ensi viikonloppuna vähemmän tunkkainen?





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti