maanantai 2. lokakuuta 2017

Tuvan uusi takka



Syyskuun puolivälissä tuli roudattua takantekotarvikkeet saareen; yli kolme letkaa tiiliä, sata tulitiiltä, muutama sata kiloa saviuunilaastia ja kaikkea muuta tarpeellista eristeistä muurauslaastiin. Toivottavasti isä ja äiti eivät kohta suhtaudu kovin epäilevästi saariviikonloppukutsuihin, kun tällä kertaa he löysivät itsensä näiden takan osien kimpusta ja risujen poltosta, ja edellisellä käyntikerralla tyhjensimme äidin kanssa ulkohuussin alusen. Ei varmaan kohta tarvitse ihmetellä miksi meillä ei käy vieraita... Mutta tuhannet kiitokset siis taas kerran avusta heille <3

Seuraavalla viikolla laiturilta hyppäsivät veneen kyytiin muurari apupoikineen ja loput tarvikkeet, ja kolmen päivän kuluttua meillä oli kaksi saneerattua piipun hormia ja uusi takka! Ja arvatkaa onko varsinkin isäntä onnesta soikeana, koska hänen ehdoton suosikkinsa lämityslaitteiden joukossa - Kotiliesi 20 - sai vihdoin ja viimein kunnolla toimivan hormin. Tämän lystikkään puuhellan kanssahan olemme kokeneet jo jos jonkinlaisia käänteitä vaikka yhteinen matkamme ei kauhean pitkä vielä olekaan (Puuhellan tarina, Puuhella saa kunniatehtävän ja muita jouluvalmisteluja). Kunnollisen vedon myötä meillä koittaa nyt ihan uusi aikakausi Kotilieden kanssa, ja arvelen isännän odottavan entistä enemmän tulevan joulun kinkunpaistoa. Fiilis on hieman sama kuin siinä hölmöläisvitsissä, jossa hölmöläiset saivat uima-altaan johon innoissaan hyppivät ja totesivat että sitten on vielä hauskempaa kun altaaseen saadaan vettä.

Takasta olin lähettänyt muurarille inspiraation lähteeksi etukäteen pari kuvaa kivan näköisistä muuratuista takoista ja pohjan mitat, ja siitä eteen päin homma jätettiin muurarin haltuun. Toinen inspiraatiokuvista on pyörinyt mukana matkassa jo saunatuvan sisustusta mietiskellessä, ja toisen löysin muistaakseni etuovi.comin kautta kivoja takkamalleja etsiessäni. Perusperiaate on molemmissa sama, eli ala- ja yläosassa on tuollainen levike. Miksikä sitä nyt virallisesti sanotaankaan. Jokaiselle sivulle kiertävä välihylly näytti myös mielestäni hauskalle.



Tuumasta toimeen. Takan ja puuhellan hormit pinnoitettiin, ja sen jälkeen tupaan alkoi nousta uusi takka. Joulusiivouksen jatko-osat kaksi ja kolme tuli muuten suoritettua vielä tässä matkan varrella, mutta kattoa ja seiniä ei onneksi tarvinnut uudelleen pestä.



Viikko takan muurauksen jälkeen purettiin valumuotit ja ohjurilaudat pois, ja takan kuivaminen jatkuu vielä vajaan viikon ilman tulia. Takka näyttää isolle, ja sitä se muurarin mukaan onkin. Nykystandardeihin verrattuna takka on tämän kokoiseen tupaan yli-iso, mutta tupakaan ei ole nykystandardien mukaan eristetty, joten saa takassa kokoa ollakin. Tällä lämmittimellä on mukava lähteä talvelle. Ennen pinnan rappausta takka saa nyt kuivaa rauhassa ja olla tovin käytössä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti