tiistai 31. lokakuuta 2017

Lokakuu: Syksyistä puuhastelua ja talven odotusta

Tämä päivitys julkaistaan takautuvasti muiden talvikauden 2017-2018 päivitysten joukossa. (Kun blogin kirjoittaja heräsi pitkäksi venyneiltä talviuniltaan.)

Makuukammarin seinien maalaus saatiin valmiiksi, ja toistaiseksi pönttöuunin kuoret ovat huoneen ainut pinta, joka on vielä uutta maalia vailla. Taas nähtiin, että mitään ei kannata tehdä hätiköiden. Yläkerran huoneiden lattiat ovat nimittäin olleet maalauslistani kärjessä tähän asti, mutta nyt kun huoneella on vaaleampi yleisilme, lattia näyttääkin yllättäen aika hyvältä! Ainoa ongelma on, että en ole laipiota ja seiniä maalatessani ollut hirveän perusteellinen lattian suojauksen kanssa (koska oletin maalaavani sen), joten siinäpä on jonkun verran maaliroiskeita. Niistä selviää onneksi mekaanisella raaputtamisella. Täytyy vielä kokeilla pääseekö lattian tahmeudesta eroon kunnollisella puhdistamisella.

Uusittu makuukammari lokakuun lopun niukassa valossa.

Pönttöuuni odottaa vielä uutta väriä pintaansa.
Sitä paitsi tajusin lattianmaalausasiaa miettiessäni olevani muutenkin koiratalouden ehkä mahdottomimman tehtävän edessä. Jäipä kammareiden lattiat sitten maalaamatta tai eivät, tummanruskeat peittomaalilla maalatut lattiat kaikkialla muualla ovat edelleen maalauslistalla. Kuinka ihmeessä saan kaikki koirankarvat pois maalattavilta alueilta niin että märkä maali ei ole täynnä karvoja? Ja mihin laittaa koirat lattianmaalausrupeaman ajaksi? Luulen että lattioiden maalaaminen toteutetaan vasta siinä vaiheessa kun karvaisesta senioriosastosta on aika jättänyt. Nahkanapa-cockerin karvamäärää on helpompi hallita kuin kahden tuuheaturkkisen kultaisennoutajan. Mikä taas on vähemmän hallittavissa tuon pikkukoiran tapauksessa, on välillä turhankin vikkelät tassut ja niiden jättämät jäljet kuivavaan maalipintaan.

Makuukammarin seinien hieman yksitoikkoista tasavärisyyttä ajattelin yrittää rikkoa isolla sängynpäädyllä, joka syntyy niin sanotusti omasta päästä vähistä tarpeista sillä periaatteella että kävellään kierros saaren ympäri ja katsotaan mitä tarpeita löytyy. Projektiin löytyi koivuvanerilevy, puutavaraa, maalia ja alakerran pikkukammarin seinän tapetoinnista jäneet tapettirullien ja liisterin loput. Valaistusasia makuukammarissa alkaa hahmottua sängynpäädyn myötä sellaiseksi, että taidan alkaa etsimään sopivia seinävalaisimia jotka voi kiinnittää päätyyn.

Tulisiko siitä sängynpääty?

Mies valmistautui talveen tehtailemalla tarpeelliseksi katsomansa määrän yksinkertaisia ja oikein mitoitettuja puunkantotelineitä.


Millainen on oikein mitoitettu puunkantoteline? Korkeudeltaan sellainen että kannettaessa se ei viistä maata ja mitoiltaan muutenkin sellainen että kantaminen on helppoa. Ne on helppo täyttää ja mahtuvat hyvin tulisijojen viereen. Esimerkiksi Ikean kassit ja viirakankaasta tehdyt polttopuukassit ovat yksinkertaisesti liian isoja, jolloin niiden kantaminen on hankalaa, eivätkä ne ole varsinaisia kaunistuksia uunien edustalla.

Monenlaista koria, kassia telinettä ja muutakin viritelmää polttopuiden kantoon on tietysti tarjolla, mutta niille näkyy löytyvän luovempiakin käyttötarkoituksia.

Lokakuun loppu näyttikin siltä, että puunkantotelineet ovat entistä enemmän tarpeeseen. Kuun lopulla saatiin jo esimakua lumisateessa veneilystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti