maanantai 10. huhtikuuta 2017

Tiedän mitä teen ensi pääsiäisenä

Miehen keväisestä remonttihuumasta inspiroituneena ryhdyin itsekin viime viikolla tuumasta toimeen. Alakerran pikkukammarin kanssa olemmekin tuumailleet jo jonkin aikaa - aina siitä lähtien kun noin puolitoista vuotta sitten ensimmäisenä syksynä avasimme ummessa olleen kammarin ja tuvan välisen oviaukon.

Nyt sitten sai lähteä loputkin tapetit seinistä, ja toistaiseksi homma jäi siihen vaiheeseen, että pääsiäisen voi viettää esimerkiksi laipiota maalaten. Tähän aikaan vuodesta hommiin liittyy tosin aina pieni epävarmuus siitä, että pääseekö remonttipaikalle, vai täytyykö todeta että kevväämmällä. Jäätilanne on kuitenkin vielä sen verran hyvä ja yöpakkasia on edelleen luvassa, että uskomme jääkelien jatkuvan vielä pääsiäisen yli. Katosta siis kuitenkin aloitetaan, myös seiniä osin maalataan ja osin tapetoidaan, ja lattiakin saanee uuden maalikerroksen jos vain onnistun tavoittamaan tuon vanhan sävyn maalipurkkiin jollakin konstilla. Tämän huoneen lattian väri poikkeaa muiden lattioiden väristä, ja haluaisimme pitää sen tuon värisenä.

Kukkatapetin alta paljastui ruskea pinkopahviseinä. Lattian väri jää ennalleen muiden pintojen mennessä uusiksi.

Vanhan tapetoinnin alla oli nähtävissä sohvan takana seinässä kohta, josta on pistetty umpeen alkuperäinen toinen sisäänkäynti. Luulemme tämän nykyisin televisiohuoneen virkaa toimittavan pikkukammarin olleen aikoinaan keittiö, josta on ollut ovi rakennuksen takapihalle. Voi kun jostakin saisi käsiinsä vanhoja valokuvia rakennuksesta ja pihasta siltä ajalta. Meillä ei ole tiedossa, milloin kyseinen ovi on otettu pois käytöstä. Hetken jo mietimme oviaukon ottamista uudelleen käyttöön, mutta se rikkoisi ainoan ehjän seinän pienessä huoneessa, eikä ovelle tällä huonejärjestyksellä olisi oikein järkevää käyttöäkään. Jätetään se siis edelleen muistoksi rakenteisiin.

Joskus huvilassa on ollut toinenkin sisäänkäynti.

Tupaan johtavan oviaukon vieressä on ollut todennäköisesti jonkinlainen kiinteä komero. Seinässä on kaistale maalaamatonta pinkopahvia ja myös lattiassa on komeron alareunan jälki. 

Rakennuksen seinät ovat kauttaaltaan pinkopahvitettu. Emme ole halunneet purkaa pahvitusta pois saadaksemme hirsiseiniä näkyviin. Pinkopahvitus on osa rakennusta, vieläpä toiminnallinen osa jos ajatellaan mahdollista nurkista tulevaa vetoa, ja kaiken lisäksi olemme tykästyneet seinien väriin muualla paitsi yläkerran makuukammareissa. Tuvan ja pikkukammarin väliseinä oli siis ainut, jossa hirsiseinä olisi voitu ottaa näkyviin. Väliseinäpä ei ole kuitenkaan hirsirakenteinen, niinkuin jo aikaisemmin tulikin todettua. Vaikka ei hirttä olekaan, tuo seinä tullaan ottamaan kokonaan puupinnalle ja maalaamaan (maalilla x ja sävyllä y).

Sohvan takana oleva seinä tulee saamaan uuden tapetin. Tapetti on Pieksämäen K-Raudasta ostettu Keskon oman malliston Eco Black & White 6088.

Kaistale tapettia on opetellut olemaan seinällä jo lähes vuoden, ja se tuntuu edelleen hyvälle valinnalle. Sitä siis Pieksämäen K-Raudasta tilasin.

Loppuun vielä keväinen ja ajankohtainen jäätilannepäivittely. Jäätalvi oli saareen kulkijoille hyvä. Suuren osan talvea sai autollakin huristella saareen oikeastaan mitä reittiä vain mieli. Kovin montaa kertaa ei tarvinnut tietä jäällä aukaista, kun lunta oli vähän ja teräsjäätä riittävästi. Näillä jäillä kuljimme autolla saareen 4.4. asti. Sen jälkeen kulkupelinä on ollut vielä moottorikelkka.

Näin kaunis iltarusko saatteli meidät viimeistä kertaa autolla tänä keväänä saaresta mantereen puolelle tiistai-iltana 4.4.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti