keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Joko kohta saa istahtaa?

Syyskuussa otin kansalaisopiston entisöintikurssin alkaessa työn alle kaksi vanhaa tuolia. Tuolien kunnostaminen on edennyt talven aikana pikkuhiljaa, mutta kyllä tässä on käymässä niin, että loppuu lukuvuosi ennen kuin tuolit valmistuvat. Loppusuoralla jo onneksi ollaan kuitenkin, ja vielä on kansalaisopiston näyttelyviikonloppu aikaa työnäytöksen merkeissä tehdä tuoleja.

Niinkuin monessa muussakin projektissa, myös huonekalujen entisöinnissä on vaiheita, joissa viikottainen kolme tuntia ei tunnu riittävän juuri mihinkään. Illan jälkeen on fiilis, että on hädintuskin ehtinyt kantaa tuolit varastosta verhoiluluokkaan kun ne on kannettava jo takaisin, eikä juuri mitään ole saanut siinä välissä aikaiseksi. Ja useana viikkona jäi entisöinti väliin kokonaan joko pää- tai sivutöiden takia.

Tämän tyylisiä töitä ei ole koskaan aikaisemmin tullut tehtyä, joten jokainen työvaihe on ollut mielenkiintoinen kun aina on tullut uutta vastaan. Kankaaksi tuoleihin valikoitui viimein Lauritzonin Giada Ornament. Alla kuvia tuoleista eri vaiheissa.

Kun tuolit oli purettu niin että jouset saatiin näkyviin ja niiden kunto todettiin hyväksi, jousia kiinnipitävät langat varmennettiin lisäämällä uudet langat rinnalle.

Jousien päälle nidottiin uusi säkkikangas, joka kiinnitettiin langalla jousiin. Selkänojalle ei tehty muuta kuin paikattiin hieman vanhaa kangasta tarvittavista kohdista.

Säkkikankaan päälle tuli uusi meriheinäkerros

Meriheinä sidottiin paikalleen tekemällä säkkikankaan päälle lankalenkkejä, pujottamalla meriheinätuppoja lankalenkkeihin ja kiristämällä lenkit.

Alkuperäinen istuimen "pintaosa" pöydällä ylösalaisin odottamassa paikalleen laittoa meriheinäkerroksen päälle. (En tiedä miksi tätä osaa pitäisi oikeasti kutsua.)

Istuimen pintaosa paikallaan kiinni nidottuna.


Istuimen pintaosa ommeltiin kiinni alempaan säkkikankaaseen pitkällä kaksikärkisellä neulalla istuinjousien väliin jäämistä vältellen, ja ommel kiristettiin napakasti.


Selkänojan takapuolelle laitettiin muutama satulavyö tukemaan vanhoja jousia.


Pintapehmeys tuoleihin tehtiin flokkikerroksella. Myös flokki kiinnitettiin lankalenkein alustaansa. Tässä vaiheessa tehtiin istuinosan muoto, eli flokkia oli saatava tasaisesti joka paikkaan ja niin että myös istuimen reunoista ja kulmista tulee siistit.

Istuinosat liinattiin, eli päälle pingotettiin lakanakangas joka ommeltiin käsin kiinni reunoista. 


Selkänojalle sama käsittely pehmusteineen ja liinauksineen. Siinä lakanakangas kiinnitettiin nitomalla.

Istuinosan verhoilukankaan päällekaavoitus.

Halusin tehdä istuinosan verhoilun saumallisena. Näin tuolit näyttävät mielestäni ryhdikkäämmiltä. Verhoilukankaan alle tuli ohut vanu, ja verhoilu ommeltiin käsin kiinni saumavaroista alustaan, jotta kangas pysyy käytössä hyvin paikallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti