lauantai 17. syyskuuta 2016

Pintaliitoa

Perusteellisen saunaremontin parhat palat olivat vielä edessä, kun päästiin pintahommiin. Kyllä ne ovat ansainneet paikkansa pitkien remonttien tähtihetkinä, ja siksi niihin onkin mukava vielä palata, vaikka saunan löylyhuoneen jo valmiiksi julistimmekin elokuun loppupuolella. Tässä vielä kuitenkin vilkaisu pintamateriaaleihin ja töihin, eikä pieneltä kommellukseltakaan vältytty.

Tasoittamista vaativissa pinnoissa työ jakautui jostakin syystä niin, että mies vastasi pystysuorista ja minä vaakasuorista pinnoista. Mies siis hoiteli muurin viimeisen siloittelun antiikkilaastilla, jonka päälle hän veti vielä Tikkurilan valkean muurimaalin. Minä puolestani vastasin saunan lattian valusta. Nämä työt olivat meille molemmille uusia tuttavuuksia, mutta omasta mielestämme selvisimme niistä hienosti.

Näin tasoittuu seinä...

...ja näin lattia

Vilkaistaan vielä mistä lähdettiin kummankin kanssa liikkeelle ja mihin päädyttiin. Savupiipussahan oli vaakahalkeama, jonka paikkauksesta emme omin avuin selvinneet, vaan kerrankin ymmärsimme käyttää ammattimiehiä. Piippu korjattiin ja piipun ja hirsiseinän väliin muurattiin palomuuri. Emme päässeet täysin varmoiksi siitä, mikä minkäkin hormin tarkoitus on alunperin ollut. Ilmanvaihtoluukkuja ja savuhormia oli yhdistetty samaan reikään, mikä on ratkaisuna vähintäänkin hämmentävä.

Samaa kompaktia "yhdistelmäkanavaa" oli käytetty molemmilla puolilla (saunassa ja saunatuvassa), kuten kuvista näkyy. Millaiset ovat olleet ihan alkuperäiset tulisijat ja missä ne ovat sijainneet? Sitä tarina ei kerro. Saunan puolella on yksi umpeen muurattu reikä korkeammalla piipussa. Ehkä saunassa on joskus ollut perinteinen pönttökiuas?

Oli niin tai näin, kun näitä kuvia katsoo nyt jälkeenpäin, tuntuu pieneltä ihmeeltä että sauna ei ole missään vaiheessa palanut.


Piippua ei unohdettu myöskään saunan vintillä vaan sielläkin se sai tasoitteen kylkiinsä. Vintille olemme suunnitelleet kesähuonetta, joten saunan ylisille kiivetään vielä useaan otteeseen.


Saunan lattian kohdalla muutimme mieltämme useaan kertaan kun mietimme parasta etenemistapaa sen kanssa. Olisimme halunneet saunaan lautalattian, mutta hylkäsimme sen ajatuksen hyvin nopeasti lattioiden korkoja tuijottaessamme. Lattian alle ei ikinä olisi saanut tarpeeksi tuuletustilaa tälle ratkaisulle. Yhtenä vaihtoehtona oli piikata vanha lattia kokonaan auki ja valaa uusi. Lattian huonokuntoisinta nurkkaa tutkiessamme totesimme vanhan valun sisältävän sen verran paksua harjaterästä (ainakin siinä kulmassa), että päätimme jättää vanhan lattian paikalleen, karhentaa pinnan ja valaa uuden pintavalun. Aika näyttää kuinka ratkaisu kestää.

Uskaltaisin kuitenkin väittää uuden lattian olevan vanhaa parempi. Alla olevissa vanhan lattian kuvissa näkyy selvästi, että lattia on viettänyt osittain väärään suuntaan. Lauteiden alle mennyt vesi on valunut kohti saunatuvan ja saunan välistä väliseinää, joka olikin alaosaltaa vaihtokunnossa. Seinänvarsiin oli valettu joskus irralliset "luiskat", joiden tarkoitus oli estää vettä menemästä niin sanotusti päin seiniä, mutta kuten kirjoitin, luiskat olivat käytännössä irralliset, eli valu ei ollut pysynyt vanhassa pinnassa kiinni. Seinänvierusluiskat on ennen kuvien ottamista jo siivottu pois, joten tuo lattian kaltevuus väärään suuntaan näkyy hyvin takaseinällä. Harkkojen yläreuna on suorassa.


Pintavalua helpottamaan lattian halkeamiin naulattiin jokunen naula pystyyn helpottamaan sopivien kaatojen tekemistä.

Uusi lattia uunituoreena

Lattia pinnoitettiin Basf:n MasterTop 1110 -pinnoitteella. Väriksi pinnoitteeseen valittiin RAL 7035, joka on vaalein saatavilla olevista tämän pinnoitteen vakioväreistä.

Pinnoitettu lattia

Sementtitöiden jälkeen päästiin panelointihommiin. Saunan sisäpintoja visioitiin monet kerrat jo menneenä talvena saunanlauteilla istuessa, samoin tulevaa lauderatkaisua. Seinäpinnat olivat yksi niistä asioista, joiden kanssa veivattiin edestakaisin remontin edetessä. Mies olisi kovasti halunnut jättää saunan seinät hirsipinnalle, mutta häntä vaivasi kovasti uuden ja vanhan hirren suuri väriero. Toisaalta taas paneloinnilla voi suojata hirsien pintaa ja pellavarivettä kastumiselta. Juupas-eipäs jahkailu päättyi lopulta paneeleiden ostamiseen. Olimme visioineet kaksivärisestä saunasta (ja hirsien väriero oli siis kuitenkin liikaa...), mutta hieman meinasi mennä vatuloinniksi tässä vaiheessa, kun emme ihan tarkalleen tienneet mitä haluaisimme, mutta onneksi Rautakaupan Täti tiesi mitä tarvitsemme. Sen myötä suunnitelma kaksivärisestä saunasta ja sen toteutustavasta selkeytyi.

Rautakaupan Täti myi meille piilutettua hirsipaneelia

Piilutetun ja tasaisen hirsipaneelin lisäksi tarvikelistalla oli mustaa ja valkoista Tikkurilan Supi Saunavahaa.

Saunaremontti
Piilutettu paneeli pääsi valkeaksi käsiteltynä paraatipaikalle saunan etuosaan.

Saunaremontti
Saunan peräosaan haluttiin sitä vanhan hirsiseinän tummaa tunnelmaa

Omasta mielestämme melko suuren saunan jako selkeästi kahteen osaan on onnistunut. Perinteiseen ulkosaunaan saatiin näin ikäänkuin jako saunomis- ja pesutiloihin. Vaaleat seinät antavat mukavasti valoa pesupaikalle pimeälläkin, ja perällä säilyy silti hämyinen savusaunamainen fiilis.

Lauteet tehtiin paksusta lankusta. En tiedä montako yötä isännällä meni lauderungon suunnitteluun, mutta rungon perusratkaisu vain kahdella lattiaan tuetulla jalalla on loistava. Saunan lattia on helppo puhdistaa ja kuivata kun ei ole tolppaa tolpan vieressä kierrettävänä. Lauteita suunniteltaessa meillä oli kaksi lähtökohtaa; lauteille pitää mahtua tarpeellinen määrä sekä ihmisiä että koiria, ja kun saunojia on vähemmän, täytyy olla hyvät tilat lojua lauteilla.

Saunaremontti
Lauteista tuli tällaiset

Saunaremontti
Ensimmäistä kertaa uudella ylälauteella...

...mutta hetkinen. Seinästä puuttuu jotakin!
Saatuamme lauteet kasaan istuimme ylälauteella erittäin tyytyväisinä itseemme ja kehuimme kilpaa tekemiämme oivallisia ratkaisuja, kuvittelimme ensimmäistä saunomista pimenevässä syyskesän illassa ja suunnittelimme tarpeeksi suuren laudeliinan ompelua jättilauteillemme. Kunnes siinä kaiken tyytyväisyyden keskellä mies huomasi, että seinää paneloidessaan hän oli paneloinut umpeen ilmanvaihtoaukon. En vieläkään täysin ymmärrä, kuinka voi paneloida seinää niin vauhdilla että seinässä oleva reikä jää huomiotta. Itsehän en tähän mennessä ollut huomannut seinässä mitään outoa, joten mikäpä minä olen asiaa ihmettelemään. Onneksi ei sentään ikkunan yli paneeleita vetänyt ;-) Kommelluksesta selvittiin porakoneella ja puukkosahalla, vaan olisi siinä ollut ensimmäisissä löylyissä ihmettä kerrakseen ilman räppänää.

Vai olisiko tässä nurkassa paras paikka?







Kota-kaksikko pääsi takaisin paikalleen, ja sitten me kylvettiin.

Pukuhuoneena toimii vielä saunan kuisti, mutta ainakaan pukuhuoneen näköalasta ei voi valittaa. (Kuva 2.9.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti