lauantai 17. syyskuuta 2016

Mitä saunatupaan tarvitaan?

Minun mökkisaunahistoriaani mahtuu kaksi erilaista mökkisaunan pukuhuonetta. Ne molemmat ovat olleet kirjaimellisesti pukuhuoneita ilman sen kummempia oleskelutiloja. Tosin toisessa pukuhuone toimii myös keittiövälineiden ja astioiden säilytyspaikkana. Saunatuvassamme on kuitenkin sen verran tilaa, sekä mahdollisuus pieneen tulisijaan, että sinne tekee mieli laittaa jotakin muutakin kuin pukuhuoneen penkki ja pyyhenaulakko.

Olemme huomanneet saunatuvan kalustuksesta keskustellessamme, että meillä on miehen kanssa näkemyseroja asiaan liittyen. Ennen niihin menemistä listataan kuitenkin asiat, joista olemme samaa mieltä.
  • Saunatupaan tulee jonkinlainen kamiinatyylinen tulisija, voi se olla myös pieni takka jos sopiva idea tulee vastaan.
  • Seinä-, katto ja lattiapinnat tulevat olemaan hyvin vähäeleisesti käsiteltyjä. Lattiasta tulee kuurattu lattia. Ihan vain siksi että haluamme kokeilla millainen se on. Seinien ja katon tilanne on vielä epäselvä. Luulen että ensi alkuun niiden pinnat jätetään käsittelemättä. Ehkä. Tai sitten ei. Kummallakaan ei ole selkeää ajatusta tästä. Ehkä pitäisi taas käydä Rautakaupan Tädin juttusilla.
  • Saunatuvan ensisijainen käyttötarkoitus on toimia pukuhuoneena ja saunomisen viihtyisänä vilvoittelupaikkana silloin kun ulkona ei tarkene vilvoitella kovin pitkään.
  • Saunatuvan sisustuksen tulee olla vilvoittelutarkoituksessa käytännöllinen.
  • Jonkinlainen säilytystila pyyhkeille, laudeliinoille ja muulle rannassa tarvittavalle tilpehöörille ei varmaankaan ole pahitteeksi.
Voisiko säilytysratkaisu olla joku tällainen? (kuva:https://fi.pinterest.com/pin/408068416207674584/)

Sitten ne mielen eroavaisuudet.
    Narvin Kota MiniRetro
  • Lasiluukulla vai ilman? Mies haluaa tulisijaan lasiluukun. Ymmärrän hänen pointtinsa elävän tulen luomasta tunnelmallisesta valosta pimeisiin syysiltoihin. mutta harmikseni se vesittää omat haaveeni vanhasta kauniista valurautakamiinasta tai mittasuhteillaan ja yksinkertaisella muodollaan puhuttelevasta vanhasta Porin Matista. Uusi Porin Matti joudutaan sulkemaan pois vaihtoehdoista hintansa takia. Tällä hetkellä paras löytämämme kompromissi on Narvin Kota MiniRetro. Katsotaan...

    Kauniin mallinen muurattu takka (kuva: https://de.pinterest.com/pin/328481366550979132/)
  • Kalusteet osittain. Mies haluaisi saunatupaan jonkinlaisen sohvaryhmittymän nojatuoleineen sohvapöytineen isohkolle seurueelle. Itse ajattelin että vähempikin riittää, enkä osaa oikein vieläkään nähdä nojatuoleja saunatuvassa sisustukselliselta tai käytännölliseltä kannalta. Oma visioni sisälsi sen sijaan levitettävän sohvan, jotta saunatupaa voisi käyttää myös vieraiden majoittamiseen. Tätä taas mies ei näe tarpeelisena, koska kesäyöpymistilaa on tarkoitus tehdä saunan vintille. (Mutta tämä olisikin syksy- ja kevätyöpymistila.) Mutta onko sille sitten tosiaan kovin paljon tarvetta?

Kevennetty beach house -henkinen "nojatuoliversio" (kuva lainattu jostakin päin internetin ihmeellistä maailmaa)

Vaiko sitten tähän tyyliin? (kuva: http://www.styleroom.fi/album/43158-sisustajan-saunamokki)

Tummien hirsiseinien ja valkeiden ikkunakarmien yhdistelmää on suunniteltu myös meille. (kuva jostakin suomalaiselta sivulta, mutta en valitettavasti enää millään löydä mistä)


Tämän jälkeen on vielä tietysti molempien kummalliset haaveet siitä mitä saunatupaan pitäisi ehdottomasti saada, ja näillä ei ole tietenkään mitään tekemistä käytännöllisyyden kanssa. Molempien fiksaatio liittyy tässä tapauksessa istumiseen, mutta miehen visio vie ehdottomasti kummallisuudessaan voiton tällä kertaa. Itse haluaisin saunatupaan kiikkutuolin, niinkuin käytännössä kaikkiin mökin tiloihin. En ole varma saanko mahtumaan kiikkutuolin saunatupaan järkevästi kaikkien muiden sinne suunnittelemieni kalusteiden lisäksi. Mies puolestaan haluaisi sinne satulatuolin. Enkä nyt puhu normaalista toimistoissa tavattavasta satulatuolista, vaan oikeasta satulatuolista. Hän osti siis vanhan armeijan satulan, josta haluaisi tehdä saunatupaan jonkinlaisen istuimen. En tiedä mitä ajattelen asiasta. Väitän, että kyseinen ratkaisu johtaisi siihen, että jossakin vaiheessa kun paikalla on riittävästi kylpeviä miehiä ja riittävästi olutta, saunatuvan pukuhuoneen nurkassa saattaisi olla jonkinlainen rodeoshow. Ehkä kiellän joko satulatuolin tai miesten saunaillat. Sitä paitsi kunnostettuna satula olisi vielä varmaan käyttökelpoinen hevosenkin selkään. Minkälainen mies muuten ostaa satulan jos ei ole talossa hevosta? (Sulo Vilén; kun sai niin halvalla.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti