lauantai 19. syyskuuta 2015

Pihaa etsimässä

Koko mökin ympäristö on päässyt kuluneiden vuosikymmenien aikana metsittymään. Museoviraston inventointilomake tiesi kertoa, että huvilalla on joskus aikoinaan ollut puutarha, ja talousosuuskaupan aikaan siellä on kasvatettu ainakin joulukuusia. Nyt tontti on täynnä villiintyneitä ja ylikasvaneita joulukuusia, ja muu oletettu puutarha on onnistuneesti maastoutunut metsäksi. Saaren eteläpään kuusikko on niin tiheä, että siellä ei ole käytännössä minkäänlaista aluskasvillisuutta, paikoin ei edes sammalta. Ensimmäisenä viikonloppuna odotimme mielenkiinnolla auringon laskua ja valtavan itikkaparven kuokkavierailua, mutta kuusikon määrään nähden tapasimme itikoita vähän.





Unohdettu joulukuusikko
Kuusikkoon on piilotettu varasto+huussi-rakennus

Aloitimme pihan raivaamisen jo ensimmäisenä viikonloppuna saunan ympäristöstä, mutta kuten kuvista näkyy, ihan heti ei tarvitse olla huolissaan polttopuiden loppumisesta.








"Näkymiä" saunalta päin

Ihan ensi töiksi puita kaadettiin saunan edustalta, ja kun isäntä pääsi moottorisahan kanssa lähemmäksi mökkiä, saatiin kuusien keskeltä esille vanha lipputangon jalka, ja pihan ääriviivat alkoivat hahmottua selkeämmin, kun huomasin sammalikossa lisää kivillä pengerrettyä oletettua piha-alueen rajaa.


 

 




Tähän saakka puutarhatyöni ovat rajoittuneet ruukkuistutuksiin ja ennemmin tai myöhemmin kuoleviin kesäkukan taimiin, yhteen villiintyneeseen perennapenkkiin ja yhteen ruusupenkkiin, jota en saa yhtenäkään syksynä aikaiseksi suojata. Kevättalvisin laitan kuitenkin vuodesta toiseen kukan ja kirsikkatomaatin siemeniä kasvamaan, ja helmi- maaliskuussa kesäpihamme onkin ehdottomasti hienoimmillaan (suunnitelmissa siis...). Kotipihamme on pieni, joten esimerkiksi kasvihuone ei sinne mahdu, mutta saaressahan lääniä riittää! Vanhaan kukoistukseensa heräävä saaripuutarha näyttää siis uskomattoman hyvälle jo syyskuussa (lehtien odottaessa lakastumista ja luonnon valmistautuessa talvilevolle...).

Suoraan sanottuna wannabe-puutarhuri ei tiedä ollenkaan, mitä pihalle oikeasti tässä vaiheessa pitäisi tehdä, tai mitä kannattaisi tehdä. (Ystäväni on kerännyt minulle jo erittäin kattavan perinneperennalistan.) Ajattelin kuitenkin aloittaa pihan vanhojen rajojen etsimisellä ja puhdistaa kivetyt alueet haravan ja lapion kanssa. Jo nyt näyttää siltä, että puitakin kaadetaan vielä lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti