tiistai 15. syyskuuta 2015

Löytöjä

Vinttikomeroita on jännää penkoa, pienten asioiden löytämisestä saa ison ilon. Kun tulimme kauppojen jälkeen saareen ensimmäisen kerran, kävelimme ihan ensimmäisenä paikasta toiseen katsomassa mitä kaikkea jännää täältä löytyy. Olo oli kuin lapsella joululahjoja avatessa. Mukavimmat löydöt olivat ehkä aggregaatti, kottikärryt ja rautakanki, koska jokaista näistä ehdimme kaivata jo etukäteen ensimmäisiä raivaus- ja remonttitöitä suunnitellessamme. Onneksi emme menneet kaupan kautta.

Muitakin löytöjä tehtiin. Sellaisia mitä vanhasta talosta voi odottaa löytävänsäkin; vanhoja huonekaluja, persoonallisia kankaita, lasipurkkeja, työkaluja, kirjoja. Halkopinosta ulkoa löysin vanhat ovet, jotka kannoin ensitöikseni talteen.

Ovet ulkoa halkopinosta. Olisivatko huvilan alkuperäiset ovet?

Hämmentävin löytö oli ehkä rannassa oleva keltainen teräsvene. Isäni kommentoi että siitä tulee mieleen kapteeni Nemo. En tajunnut kysyä tarkennusta, että näyttääkö paatti hänen mielestään sen verran uppoamiskykyiseltä, että käyttötarkoitukseksi soveltuisi paremmin sukeltaminen järven pohjaan kuin ulapalla seilaaminen.


Kapteeni Nemo

Mutta koska varastosta löytyi myös Evinrude vuosimallia -??, uskotaan että teräshirmu vielä joku päivä seilaa. Ja ristittäköön hänet nyt virallisesti Kapteeni Nemoksi.


Vintiltä löytyneen vuonna 1978 ilmestyneen lehden kannesta löytyi vastaava moottori. Silloin kun tämä oli uusi.  Tämän lisäksi varastosta löytyi vielä vanhempi Seagull perämoottori.

Löysimme myös pienen palan huvilan historiaa niiltä ajoilta, kun paikka on ollut talousosuuskaupan omistuksessa. Kesällä 1952 on laadittu Selkäsaaren Huoneentaulu, jonka säännöissä sanotaan mm. että "Selkäsaarta on jokaisen kävijän hoidettava ja vaalittava siten, ettei hän teoillaan ja toiminnallaan vahingoita irtainta eikä kiinteää omaisuutta."


Selkäsaaren "Huoneentaulu" vuodelta 1952

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti