keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Tammikuu: Kutvoset

Tämä päivitys julkaistaan takautuvasti muiden talvikauden 2017-2018 päivitysten joukossa. (Kun blogin kirjoittaja heräsi pitkäksi venyneiltä talviuniltaan.)

Loppiaisen jälkeen 7.1.2018 jää kantoi hiihtäjän saareen asti, mutta vahvistui edelleen hitaasti, eikä tammikuun aikana ollut autolla vielä jäälle asiaa. Saimme kuitenkin viriteltyä moottorikelkan perään peräkärryn, jolla saimme tuotua mökin ihmeteltäväksi tupaan uudet kalusteet. Olen jo jonkin aikaa etsinyt mökille juuri tämän sohvakaluston nojatuoleja, mutta joulun seutuun huomasin lähellä myytävän koko sohvaryhmää. En ollut ollenkaan varma kuinka saan kalusteet mahtumaan tupaan niin että saamme säilytettyä siellä vielä ruokapöydänkin, mutta niinpä vain onnistui.

Ruokapöytä siirtyi toisen ikkunan alle
En ole mikään suuri chippendale-huonekalujen ystävä, mutta tähän kalustoon ihastuin välittömästi ensimmäistä kertaa sen kuvia nähtyäni, ja erityisesti näissä viehättää se, että nämä ovat mökin kanssa luultavasti suurinpiirtein samaa ikäluokkaa ja vieläpä melkein naapurikylällä tehdyt. Näihin huonekaluihin liittyy mielenkiintoinen palanen Pohjois-Savolaista huonekaluteollisuuden historiaa, sillä kalusto on suonenjokelaisen kalustetehdas J. Kutvosen valmistama. Juljus Kutvonen aloitti huonekalujen valmistuksen vuonna 1918 kotitorpassaan Suonenjoella lainatulla höyläpenkillä. Osa Juljuksen sisaruksista oli huonekalukauppiaita, ja  Kaluste-Kutvosen sivuilla yrityksen historiasta kerrotaan esimerkiksi näin: "Juljus nimisellä vanhemmalla puuseppäveljellä oli hyvin tunnettu huonekalutehdas Suonenjoella ja veljeksillä Eljas ja Aarne huonekalukaupat sittemmin Vaasassa ja Oulussa sekä vanhimmalla sisarella Frederiikka Halosella Varkaudessa. Anna sisar toimi alalla puolestaan Amerikassa..."

"Veljesten yhteistyö ja laadukas tuotanto laajeni jo ennen sotia niin, että 1937 huonekaluja valmistettiin ajanmukaisessa tehtaassa yli sadan miehen voimin. 1950-luvulla se oli yksi maamme suurimmista huonekalutehtaista ja erityisen tunnettu huippulaadukkaista tyylihuonekaluistaan, joista tuli sittemmin klassikoita."


Ehkä näitä kalusteita on saanut ostaa Varkaudestakin juuri tuosta Frederiikka Halosen liikkeestä. Olisi mukava perehtyä tämän kaluston historiaan enemmänkin, mutta netistä en kovin paljon saanut irti aiheesta. Tuvasta tuli joka tapauksessa varsin salonkikelpoinen.



Melkein luovuin tuvassaaikaisemmin olleesta sivustavedettävästä sohvasta, mutta äitini keksi ehdottaa sen siirtämistä yläkertaan. Niinpä syksyllä maalattu makuukammari sai yhden uuden huonekalun.

Coloria Greenline remonttimaali
Sivustavedettävä sohva siirtyi makuukammariin.

Pakollinen puunkaatopäivitys

Sillä aikaa kun riehuimme äitini kanssa vanhaa sohvaa yläkertaan, ulkona kaadettiin puita. Odotan mielenkiinnolla milloin tulee ensimmäinen puolen vuoden kausi jonka aikana ei kaadeta yhtään puuta. Tällä kertaa lähtövuorossa olivat mökin vieressä olleet suuret koivut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti