perjantai 6. toukokuuta 2016

Kevät tuli jää suli! Ja saunaremontti alkoi virallisesti

Saunaremonttihan aloitettiin jossakin määrin jo viime syksynä, kun vintti tyhjennettiin ja läpensä laho osa katosta suojattiin väliaikaisesti ja saunatupa poistettiin käytöstä purkamalla sieltä laho lattia. Koska jääolosuhteet suosivat, talven aikana saareen tuotiin uusia hirsiä ja kattohuovat. Koko tämän ajan sauna oli kuitenkin käytössä. Virallisesti katsomme saunaremontin alkaneen sillä hetkellä, kun kiuas ja pata kannettiin ulos. Samalla sanottiin hei hei myös saunan seinien paneloinnille ja jo hieman pahaenteisesti roikkuville saunan laipion paneeleille.

Kiuas ja pata eivät päässeet kirmaamaan vapaina kesälaitumille, vaan ne valjastettiin pressusaunan käyttöön, jonka kätevä isäntä meille vapun seutuun rakenteli. Kun pressusauna oli saatu käyttöön, teimme sisäpuoliset purkutyöt. Lähteä saivat vanhat lauteet ja saunan seinien ja katon panelointi. Vintillä homma eteni vanhan kesähuoneen seinien, eristyspurujen ja välikaton purkamisella saunan päältä. Saunatuvan päällä oleva välikatto (eli vanhan kesähuoneen lattia) jätettiin paikalleen.


Näin rakennettiin pressusaunaa vapunaattona 2016

Vappuhan on työväen juhla, joten on luonnollista että väki on vappuna edes jonkinlaisissa töissä.

Vapun tulo aiheutti muuten "pienimuotoista" tuskallista kärvistelyä rannalla. Huhtikuun aikana tuli nimittäin siinä määrin kovasti kevät, että kuun alkupuolen hienot jääkelit olivat muisto vain. Jäät alkoivat sulaa niin vauhdilla, että viikko ennen vappua vaikutti jo pikkuhilaa siltä, että voisi olla hyvinkin mahdollista päästä vapuksi mökille. Vaikka jäiden lähtö on aina keväinen merkkipaalu, jonka ajankohtaa kotona innokkaasti arvuuttelemme, emme ole sitä näin kuumeisesti vielä aikaisemmin odottaneet.

Kotimme edestä jäät lähtevät yleensä viimeisten joukossa, ja vapun alusviikolla havahduin eräänä yönä kovaan vesisateeseen ja tuuleen. Nukahdin uudelleen tyytyväisenä ajatukseen, että nyt saavat jäät kyytiä. Osoittautui kuitenkin, että mökkisaaren edustan selän jäät ovat vieläkin itsepintaisempia, ja seisoivat seuraavana päivänä visusti paikoillaan sateesta ja tuulesta huolimatta.



Kinkamonselkä oli jäässä vielä 27.4.2016.

Ainakin kaksi kertaa viikon aikana ajelimme pitkin läheisiä venerantoja ja yritimme optimoida mahdollisimman vähän jäitä sisältävää venereittiä saareen. 29.4. pääsimme kuin pääsimmekin perille asti. Hieman vielä jäälauttojen seassa pujotellen, ja saaren edustalla kellui vielä sen verran tiheä jääpalalautta, että olin sitä mieltä, että saareen asti ei vielä päästä, mutta isännän päätä ei enää siinä vaiheessa käännetty. Vappu oli lämmin, ja loputkin jäälautat hävisivät sen aikana.

Alla vielä kuvien muodossa viimeiset vilkaisut saunaan ennen purkutöiden alkamista. Osa kuvista on tältä päivältä ja osa viime elokuulta.






Saunan vintti ennen purkutöiden alkua


Sauna ja saunan "eteinen"



Saunatupa viime syksyltä, kun lattia oli vielä olemassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti