lauantai 22. huhtikuuta 2017

Pääsiäisprojektin lopputulema



Ennen pääsiäistä alakerran pikkukammarin seinistä revityt tapetit takasivat työntäyteiset pääsiäispyhät. Ja niin se vain pääsiäinen oli ja meni, ja kammari lähestulkoon valmistui. Isäntä sai leikkiä vielä Selkäsaaren Marko Paanasta, kun itse lähdin taas loppuviikoksi koulunpenkille ennen kuin viimeinen maalikerros seinässä oli ehtinyt kuivua.

Varsinaisia yllätyksiä tässä projektissa ei tullut vastaan, mutta jotakin uutta tuli taas opittua. Monelle vanhoihin taloihin vihkiytyneelle tässä ei välttämättä ole mitään uutta, mutta itselleni oli uusi asia, että seinien pinnassa ei olekaan pinkopahvi, vaan sitä jäykempi Enso-tapetti, joka tuli markkinoille 1930-luvulla. Noh, eihän siinä, Enso-tapetti on iloinen asia. Mutta sitä ei enää valmisteta! Siksipä umpeen laitetun ulko-oven kohdan paikkaaminen ei sujunutkaan ihan niin suoraviivaisesti kuin kuvittelin. Sileäpintaista pinkopahvia olisi ollut saatavilla paikallisessa K-Raudassakin, mikä oli positiivinen yllätys, mutta arvelin kuitenkin olevan varmempi ratkaisu, jos saisin paikattua oven kohdan samalla pahvilla mitä muullakin seinällä oli, vaikkakin paikka oli jäämässä tapetin alle. Koska yksi seinistä oli tulossa puupinnalle, päätin kokeilla saako siitä tarpeeksi paikkausmateriaalia oven kohdalle. Jouduin tekemään paikan kahdesta kaistaleesta, mutta sain kuin sainkin oviaukon kohdan pahvitettua. Paikat liimattiin paikalleen timpurin puuliimalla niin, että reuna-alueet ohennettiin sekä seinästä että paikkapaloista, ja liima levitettiin reunojen lisäksi myös seinässä olevan puukuitulevyn pintaan. Aika näyttää onko ratkaisu hyvä vai huono. Paikka-alueiden reunoja ohennettiin vielä osittain mattoveitsellä ja osittain hiomalla kun paikat olivat kuivuneet paikalleen.

Paikkojen reunat ohensin noin 10 cm matkalta.



Ensimmäinen paikkakaistale paikalleen liimattuna

Valmis paikkaus

Pinkopahv... tai siis Enso-tapetin maalaamattomat kohdat maalattiin ennen tapetointia ettei liisteri imeytyisi tapetointipohjana olevaan pahviin. Maalina käytettiin samaa maalia kuin muissakin seinissä.

Valmis Enso-tapetilla päällystetyn seinän paikkaus ennen tapetointia.

Kammarin laipion maalasin samalla Teknoksen paneelikattomaalilla millä on aikaisemmin tullut maalattua yläkerran laipiot (Ensimmäinen sisämaalausprojekti). Seiniin sudin puolestaan Uulan puolihimmeää iNTO sisustusmaalia, joka sävytettiin Tikkurilan värikartan sävyllä S503, lumikko. Hieman yllättäen listahommat jäivät taas vähän niinkuin kesken. Mutta tästä jatkeaan kunhan taas ehditään. Oven- ja ikkunanpieliinkin on jo Uulan ovi- ja ikkunamaali odottamassa.


Maalattu lautaseinä ja tapetoitu seinä juuri valmistuttuaan.
 

Pikkukammarin uusi, valoisampi ilme.

Puuttuvia ovenpieluslistojakin on löydetty jo työmaalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti